winter break 2016,vienna austria part 1


pukul 7 pagi ,kami  dah siap2 ,,untuk naik train daripada airport ke bandar vienna,,
mira dah beli pass train online dengan 24 hr pass vienna siap2,
kami naik Sbahn line(S7),,turun ke wien mitte,,
sebab nak store luggage dulu,,memandangkan check in hotel pukul 3 petang,,



then,first destination ialah bukit kahlenberg,
siapa yg tengok 99 cahaya di langit eropah,mesti tau bukit ni,,
bukit ni yang menjadi saksi kekalahan pasukan turki dibawah pimpinan Kara mustapha pasha ketika ingin menakluki vienna,
bukit ni jadi benteng pertahanan Kara pasha,tapi terpaksa menyerah kalah setelah diserang oleh tentera jerman dan poland daripada udara,,

bila naik bukit ni,memang nampak whole vienna,cantik sangattt,tambah kiteorg pergi pagi2,
udara segar,tapi sejukk nau nau,haha,
amik bas daripada stesen train wien heiligenstadt,,bus no 38A,ke kahlenberg,,
perjalanan dalam 10 minit macam tu,sebab naik bukit,,




-----------------------------------------------------
lepas turun dari bukit kahlenberg,,ke vienna islamic center,,
naik train berhenti dekat wien neau donau..lepas tu daripada dalam train dah boleh nampak menara masjid islamic center ni,,


belakang tu sungai danub

sebelum pergi masjid,kiteorang melencong dulu dekat sungai danub,,
dekat je dengan masjid tu,,sg danub merupakan sungai kedua terbesar dekat eropah,

sampai depan masjid,,lepas dah amik gamba,,cari pintu masukk,,tapi kebetulan imam masjid tu kot,keluar daripada pintu depan,,dia jemput kiteorg masuk ikot pintu depan tu,,
masjid yang luas,cantikk,dan jugak sebagai madrasah mungkin,sebab ada ramai budak2 dalam tu,,
our doors and hearts are for you always open,welcome !
sesuai dengan dia punya ayat,,setiap kali kita jumpa masjid dekat negara asing,,setiap kali itu buat kita rasa belong pada tempat tu,,

--------------------------------------------------
hunderwasser haus,


tak tau apa significant bangunan ni,,yang tau dia bangunan yang berwarna warni,,dan unik la rekaan dia,,,cara mudah nak pergi sini
amik tram daripada wien shottenring,,tram line 1,berhenti dekat wien hetzgasse,
then straight je daripada tempat berhenti dah nampak bangunan ni,,


-----------------------------------------------------
austrian parliament building,,

----------------------------------------------------
schonbrunn palace..


------------------------------------------------------
then pergi wien mitte balik,nak amik luggage,,dan terus check in hotel,,
hotel meininger wien downtown franz,


people we met :

masa dalam tram,,mira dengan kawan borak .then ada suara perempuan dari belakang,,interrupt perbualan kiteorang pasal berapa stesen lagi nak sampai destinasi,,bila pusing belakang.tengok orang vienna,,
melayu dia fasih kot,rupanya dia pernah belajar bahasa indon dan boleh la cakap bahasa melayu sikit2,,

P/S :
kesilapan yang kiteorang buat ialah untuk berjalan vienna pada hari ahad,
sebabnya hari ahad semua kedai tutupp,,kedai souvenir pun tutup,,dan ada la 2/3 tempat yang kiteorang nak pergi pun tutup hari ahad,,

outflow :

air mineral : 0.55 euro
souviner (magnet,bookmark,keychain) : 10.50 euro
locker : 2.5 euro