winter break 2016,sarajevo,bosnia herzegovina part 6

Dari mostar naik bas 6.30 pagi ,,sampai di sarajevo dalam pukul 10,30
amik teksi terus pergi guest house then check in,,
and it was snowing ,,heavilyy,,ni snow pertama sepanjang trip kami,,
sebab tempat sebelum ni cuaca just nice,,tak snow,,
dan bila snoww,,mula2 je excited,,lepas tu,,dah sejuk mengigil susah nak bejalan T,T

sepatutnya kalau dah jejak sarajevo,,kena pergi museum tunnel,,tapi kami macam suntuk masa dan kesukaran nak bejalan,,sebab dekat sarajevo ni sehari je,,
dan dari guest house ke museum tunnel tu agak jauh,,dan mahal harga teksinyaa...
tapi sapa yg pi sarajevo,,silalah pergi museum tunnel ni,sbb dekat situ dia cerita kisah zaman perang dulu,,dia reka tunnel dari sarajevo ke airport untuk amik bekalan makanan,,
even dalam terowong tu ada sistem perpaipan..


kami berjalan je dekat old town sarajevo tu,,
sarajevo merupakan europe pertama yang ada sistem tram,,sistem tram dorang paling lama dan tua,
dan memang dorang kekalkan tram tu sampai sekarang,,

gazi huzrev mosque,,

gazi husrev bazaar,,tapi barang dekat sini ada yang lagi mahal daripada mostar,,so basically barang dekat mostar lagi murah,,

sebilj,
ni public water fountain,sepatutnya ada air mengalir,,tapi masa kami pergi tak da pulak air mengalir dari paip tu,,

latin bridge...
dekat jambatan ni ,,frandz ferdinand,emperor austria hungary mati ditembak,,bersama isterinya oleh orang serb,lepas kejadian dia ditembak,,tercetuslah perang dunia pertama,


people we met :

1) ada sorang perempuan tegur kiteorang masa tengah berjalan,tanya dari malaysia ke,as we know,perempuan bosnia cantik2,akak ni memang cantik la,then dia cakap lagi 3minggu dia akan ke malaysia,dia sebut shah alam okay,macam pelik kejab,,then tanya dia buat apa dekat shah alam,,dia cakap dia pelakon,,then dia sebutt,,dia berlakon cerita kalau hati ini rama rama,,pernah berlakon dengan remy ishak,iqram dinzly,yana samsudin,,
mula mula macam betul ke dia ni,,tapi bila dia sebut semua nama artis ni,baru macam pecaya sikit,,

kami mintak nak amik gambar,tp dia tak nakk,sebab dia tak pakai mekap katanya,huhu,,
then dia mintak nama fb,balik tu dia add fb,,so bila stalk,,memang betul la dia belakon dlm cerita tu,,
lagipun cerita 'kalau hati ini rama rama' tu pun memang ada shoot dekat mostar,,dan sarajevo

2) tengah2 bazar bascasija,,dua orang laki,tengah bejalan dia pusing belakang,dia tanya kami daripada malaysia ke,,kami tak tanya,,dia sendiri cakap pernah study dekat kuala lumpur,dekat UIAM,amik master dekat uia,then sambung kerja dekat tanah air sendiri,,


4 komen:

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Kecilnya dunia hehe. Btw best lah baca post travel Mira! Sambil tahu nama tempat ada diselitkan history sikit sikit. Teringin nak pergi sndiri ke sana! InshaaAllah one day kalau ada rezeki :')

Amanina Mads said... [Reply]

bestnya mira.. kak nina tak sangka negara bekas soviet union ni lawa2 lepas perang :)

amira faqihah said... [Reply]

@ARDILLA ; thanks dilla sbb sudi baca :)

amira faqihah said... [Reply]

@amanina : kann,dorg cantik sgtt sbb banyak nature :)