winter break 2016,mostar,bosnia herzegovina part 4

air dia yg jernih warna torquise ni ,,tengok banyak kali pun,,sentiasa rasa cantiiikk nyaa

kami sampai dekat mostar dalam pukul 6,30 pagi,,sepatutnya kami turun dekat mostar east bus station,,tapi sebab tak alert kami terturun dekat mostar west bus station,,so kami tepaksa amik teksi untuk ke east station,bila dah sampai east station,,pelik jugak kenapa dua bus station ni dekat je,tapi dipisahkan nak buat dua jugak stesen bus dlm kawasan ni,,

then melanguk dekat stesen bas tu,sebab check in guest house pukul 9 pagi,
guna wifi search direction guest house, guest house dekat sangatt sangat dengan stesen bas,4 minit jalan kaki sampai dah,alhamdulillah,,then duk menunggu dekat dpn guest house until owner turun sejam awal,haha,then dia benarkan check in awal,,

first impression sampai mostar,,orang dia macam baik2,semua bagi salam even tak pakai tudung,,pakcik2 pun baik,,


ni gambar atas jambatan stari most

lepas zohor kami keluar,ke stari most,jambatan dekat old town mostar,,dari guest house 1km je,sepanjang jalan banyak jumpa bangunan2 yang masih tertinggal kesan kesan perang bosnia masa 1992-1995 dulu,,mereka memang tak upgrade bangunan ni,,lalu kubur para mujahidin yg syahid ketika perang bosnia,,then sampai stari most,

basically ni ialah jambatan yg menghubungkan east dan west mostar,penduduk islam iaitu kaum bosniak duduk dekat east ,,yg kaum croat yg beragama cristian duduk dekat west,,sebenarnya dorang tepisah jadi dua bahagian ni pun lepas perang,,

jambatan ni dibina masa pemerintahan turki uthmaniyyah,,oleh mimar hayruddin,,kukuhnya jambatan ni sehingga kan memerlukan 6 kali das bom untuk runtuhkan jambatan ni,even nampak simple,,but too strong,,lekukkan pada jambatan ni seolah pelangi bagi orang eropah,,sultan yg mengarahkan mimar hayrudin bina jambatan ni ada cakap,kalau jambatan ni tak kukuh ketika hari alihkan penyokong jambatan ni,mimar hayruddin akan dibunuh,so masa hari alihkan tiang penyokong ni mimar hayruddin dah siap gali kubur sendiri,,but at the end ,,jambatan ni kukuh sehingga 200 tahun kemudian :)

banyak masjid dekat mostar ni,,,but we olls tekilan jgak,sebab kemasukan yg bebayar,dan masjid yg berkunci yang cuma dibuka ketika waktu solat je,,
then ke masjid koske mehmed pasha,bayar jugak la masuk masjid ni,tapi ni je masjid yg kami masuk dekat mostar,,

kami naik menara masjid ni,,nak naik tuu,,kena hati hati la,sebab laluan sempitt,kalah rasanya tangga naik anne frank house tu,haha,dengan curam dan sempit,,tapi bila sampai atas menara masjid,memanng view cantikkk amatt,,macam gambar google haa view,,


muka tahan gayat,xD
view daripada menara masjid,,yang melekuk tu la jambatan stari most

lepas naik menara,,kami turun pergi belakang masjid pulak


view dari belakang masjid 

lepas tu beli souvenier area sini je,banyak sangat kedai kat sini,tapi kedai makan area sini rasanya mahal sikit,so kami makan dekat dengan kedai area guest house,,



masuk kedai kebab dekat situ,tanya halal ke tak,,dia cakap " yes,all food here is halal,,because we are muslim " 

tak susah nak cari yg halal dekat area east mostar ni,sebab penduduk sini semua muslim,
then baru teringat balik,why la ada dua stesen bus satu east satu west,,
sebab penduduk mereka sendiri dah terbahagi,,so stesen bus pun kena la satu kawasan satuuu,, 
masjid karagozbey mosque,antara masjid terawal dekat mostar

bila jalan jalan dekat mostar ni,,orang memang kenal kita rakyat malaysia ni,daripada kuala lumpur ke,sebab dorang memang suka dengan orang malaysia ni sebab dulu kan tun DR Mahathir ada tolong bosnia ketika perang bosnia dulu,,,

outflow :
teksi : 1 euro
masjid : 12 bam
souvenir : 52 bam
makan : 5 bam

11 komen:

afzalsukasuki said... [Reply]

gambar kat sungai tu mcm pernah nampak, bila baca baru tau kat Mostar. sblm ni ada tengok cerita Cintaku Tertinggal di Mostar. Takde peluang lagi nak jejak kaki ke sana uhuk2

munirah mansor said... [Reply]

saya pernah tengok dokumentari pasal jambatan ni. Ramai jugak tourist pergi situ

Lynndamya said... [Reply]

Salam, ya Allah cantiknyaaaaa view sungaii tu...betullah mcm gambar google...untungnya dpt tgk sendiri view2 cantik camni..tgk dpd pic pun dh rase mcm nyaman dan segarnya kat situ..huhu best2! and kukuh gila jambatan tu!!!

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Kawan pergi sini dia cakap memang lawa gila! Bestnya mira! :D

amira faqihah said... [Reply]

@AFZAL ; aah eh baru teringat ada cerita cintaku tetiggal dimostar tuu,haha ,,takpe nanti ada rezeki pegila

amira faqihah said... [Reply]

@munirah,,waah ada dokumentari psl jambatan tu,mesti byk dia ceritaa,,

amira faqihah said... [Reply]

@lynndmya : alhamdulillah Allah bagi rezeki,,tempat ni mmg tenang sgt,,rasa tak nak balik ja !

amira faqihah said... [Reply]

@dylla ; haha sapa yg pegi sini kalau tak jatuh hati mmg tak sahla,,mmg cantik kalah turki bg miraa :D

A. Aqma said... [Reply]

wawawa... bestnyaaa jalan2 cuti winter :DD

Syaidah Seha said... [Reply]

Cantiknya.. teringin nak pergi sana juga satu hari nanti..hihi

Athirah Diyana said... [Reply]

subhanallah...cantiknya