winter break 2016,mostar,bosnia herzegovina part 5

kiteorang amik package herzegovina tour,30 euro per person,,untuk tour dekat mostar.
start dari 10 pagi ,camil (tour guide ) amik kiteorang dekat guest house,

cuaca pagi ni hujan sederhana lebat,,kami naik hills hom,,untuk tengok keseluruhan bandar mostar tu,,bagi mira yg fear of height ni sebenarnya agak tinggi la bukit ni,,dia naik dengan kereta pulak tu,memang cuak jugak sikit,dengan angin kuat,,
bila dah sampai puncak,,tak berani nak keluar sebab angin kuat sangat,,takut melayang pulakk,,
tapi nampak jugak la view bandar mostar sikit2 dari dlm kereta,,

lepas tu turun bukit,,pergi kravice waterfall dekat ljubuski
disebabkan winter,dia bagi discount beli 2 tiket untuk 4 orang,,satu tiket 4bam ,,
pergi time winter memang takda orang,,time summer baru penuh tour guide tu cakap,
mira panggil ni air terjun 7 beradik,,sebab nampak mcm 7 air terjun,,


next ke arkeologi site of late antik villa of mogorjelo dekat caplijana,,
menurut apa yg faham tour guide tu syok cerita,,ni build masa kerajaan rom dulu,,sebagai benteng pertahanan kot,,ada saluran air,,tempat masak,,etc dekat kubu ni,,agak luas,,tp yg tinggal sekarang ni sisa sisa lepas perang ,,but bosnian sangat proud dan bersyukur dengan tinggalan sejarah yg masih tinggal ni,atleast ada daripada musnah semua,,

next ke pocitelj,atau pun city of stones,,



selepas kerajaan turki uthmaniyyah takluk mostar,pocitelj ni dijadikan sebagai benteng pertahanan
bagi mereka,,nak naik kubu ni,memang macam daki bukit sikit,lelah haha,
macam satu kawasan kubu,dalam tu ada masjid,ada madrasah,,
singgah solat kejab dekat masjid dekat pocitelj,,nama masjid dekat sini masjid hajji alija,,
dekat area ni memang banyak tumbuhan herbs yg baik untuk kesihatan,,
tour guide kiteorg tu asyik petik je daun2 tu bagi kiteorang hiduu,,

next tekiya blagaj,,masuk bayar 4kM,
cantikk sangat tempat nii,,,dalam kawasan ni ada sungai,dan dervish house,,
area dervish house ni menurut tour guide ada cubaan untuk bom kawasan ni masa perang,,
tapi alhamdulillah tak kena,sebab kawasan ni macam tertutup sikit,,,
dan air sungai yg mengalir tu boleh diminum,memang ada cawan dia untuk cedok air sungai tu,,

tour ni habis dalam pukul 3 macam tu,,then kiteorg jalan dekat old town lepas tu pergi makan,,
-----------------------------------------------------------------------
salah sorg dari kami kena pick pocket masa dekat mostar,,
kami sedar lepas nampak beg tebukak,,masa tengah makan dalam kedai,,
belakang kiteorg orang bosnia suami isteri,tp dia bukan orang mostar,,,dia duduk tuzla,,
dia tanya kiteorang ada hilang barang ke,,
then sepanjang tu dia tolong kami,,bawak kiteorang pergi balai polis,,report polis,
sedekah duit sikit,nampak la effort dia untuk bantu kiteorang,,ayat dia asyik ulang 
" because we are sisters,,we are muslim,," 
balai polis tu teletak dekat west mostar,(area kaum croat non muslim )
memang agak awkward bagi muslim utk masuk area west mostar tu,,
sebab orang croat akan pandang mcm pelik sikit,,
dia sendiri ckp ,,dia mmg jarang jejak area west tu tp demi kiteorang,,dia ketepikan perkara tu,,

5 komen:

Farah said... [Reply]

Subhanallah, cantiknya pemandangan.

p.s. Comel sangat jalan-jalan pakai baju kurung :D

Eintan Nurfuzie said... [Reply]

1st time jumpe blogger melawat bosnia.. macammenarik je

amira faqihah said... [Reply]

@farah : haha terima kasih fara :)

amira faqihah said... [Reply]

@eintan : aah mmg menarikk punnn :D

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Pick pocket tu ish ish ish. Hati hati Mira and yang lain!

Btw lawa sangat sangat sangat tempat niiii